Start Pola Nadziei
Pola Nadziei

POLA NADZIEI - to coroczna kampania zbierania pieniędzy na rzecz opieki paliatywnej i hospicyjnej Ciężko Chorych oraz ich rodzin. Organizatorem   i koordynatorem tej akcji jest Hospicjum Św. Łazarza w Krakowie. Międzynarodowym Symbolem Nadziei są żonkile, które przypominają nam o Ludziach cierpiących, oczekujących naszej pomocy i opieki w trudnym okresie odchodzenia z tego świata

Pola Nadziei są programem stworzonym przez Fundację Marie Curie Cancer Care w Wielkiej Brytanii. Ideą programu jest pozyskiwanie funduszy na utrzymanie hospicjów, a także edukacja i uwrażliwianie społeczeństwa na los osób terminalnie chorych. W 1998 roku Fundacja MCCC w Edynburgu obchodziła swoje 50-lecie. Przygotowując się do obchodów tej uroczystości i mając za patronkę Marię Skłodowską Curie, Fundacja postanowiła zapoznać ze swoją pracą jedno z polskich hospicjów. Kraków i Edynburg to miasta bliźniacze, zatem Kraków został wybrany jako miejsce polskiej edycji "Pól Nadziei".