Start O nas
O nas PDF Drukuj Email

Centrum Pielęgniarstwa Rodzinnego Caritas jest blisko chorych już 13 lat.

Do roku 1999 na terenie Archidiecezji Warmińskiej nie funkcjonowała żadna Stacja Opieki Caritas. Pomysł powstania Stacji opieki Caritas w Górowie Iławeckim zrodził się wraz z faktem zakończenia budowy nowej plebanii w parafii Najświętszego Serca Jezusa w Górowie Iławeckim. Opuszczony budynek leżący w bezpośrednim sąsiedztwie Kościoła i nowej plebanii mógł z powodzeniem pełnić inną funkcję. Dlatego postanowiono, aby w tym budynku powołać do istnienia Stację Caritas. Władze miasta na czele z ówczesnym burmistrzem Andrzejem Helbrechtem przychylnie ustosunkowały się do tego projektu. Po okresie spotkań i narad ustalono, że stacja Caritas będzie tworzona przy współudziale Caritas Archidiecezji Warmińskiej i Caritas Diecezji Przemysko-Warszawskiej obrządku grekokatolickiego. Do inicjatywy wspólnej stacji odniósł się przychylnie ks. Biskup Edmund Piszcz, oraz ks. Artur Masłej - dyrektor Caritas Diecezji Przemysko-Warszawskiej.

Po zawarciu potrzebnych umów przystąpiono do remontu i adaptacji budynku dawnej plebanii. W czerwcu 1999 roku do Górowa Iławeckiego przybyli przedstawiciele Caritas Polska, którzy przedstawili zasady działania Stacji Opieki. Następnym krokiem w kierunku powstania placówki było powołanie jej kierownika oraz zatrudnienie personelu medycznego. Kierownikiem Stacji została mgr pielęgniarstwa Kamila Gzegzuła, zaś dyrektorem ks. Józef Gawrylczyk, proboszcz Parafii Najświętszego Serca Jezusa w Górowie Iławeckim.

Stacja Caritas nie powstałaby bez osobistego zaangażowania wielu osób, rozumiejących potrzebę niesienia pomocy innym. Takich ludzi było wielu, a ks. Roman Lompa dyrektor Caritas Archidiecezji Warmińskiej, niegdyś wikariusz w Parafii w Górowie Iławeckim w powstanie placówki włożył całe swoje serce.