Start Projekty
Współpraca Polsko-Niemiecka PDF Drukuj Email
niedziela, 12 lutego 2012 18:13

Pracownicy Centrum Pielęgniarstwa Rodzinnego Caritas uczestniczyli w projekcie realizowanym przez Caritas Archidiecezji Warmińskiej w ramach projektu "Współpraca Polsko-Niemiecka. Pomoc pacjentom u schyłku życia".

W dniach od 12 do 15 lutego 2012 roku pracownicy Caritas Archidiecezji Warmińskiej uczestniczyli w kolejnym szkoleniu w ramach projektu "Współpraca Polsko-Niemiecka. Pomoc pacjentom u schyłku życia". Miejscem szkolenia był ośrodek szkoleniowy - Johanes Scholmann Schule w miejscowości Oesede w okolicach Osnabruck miasta  partnerskiego z Caritas Warmińską. W ramach wizyty odbyły się warszaty szkoleniowe z kinestetyki dla 6 osób, które przygotowują się do ukończenia etapu Peer-Tutoring z Hospicjum Domowego Caritas w Olsztynie i Nidzicy, a także Stacji Opieki Caritas z Pieniężna i Górowa Iławeckiego. Ostatnie szkolenie w ramach projektu odbędzie się  w miesiącu maju i zakończy wręczeniem certyfikatów. Wizyta pracowników Archidiecezji Warmińskiej w siedzibie partnera zaowocowała spotkaniem z Dyrektorem i pracownikami Osnabruck, a także Starostą tego powiatu. Podczas spotkania omówione zostały różne aspekty i podjęte tematy dotyczące wymiany doświadczeń, odrębnie rozmawiano o rozwoju programu kinestetyki i możliwościach jakie wynikają z kształcenia w tym zakresie pracowników Caritas Archidiecezji Warmińskiej.

W dniach 2-3.09.2011 roku odbyło się kolejne szkolenie dla personelu medycznego Caritas warmińskiej w siedzibie Hospicjum Domowego Caritas w Olsztynie w ramach projektu " Współpraca Polsko-Niemiecka. Pomoc pacjentom u schyłku życia" współfinansowanego przez Fundację Współpracy Polsko-Niemiecką.

Kurs Peer-Tutoring jest kolejnym etapem szkoleń Kinaesthetics przeprowadzanych w Polsce i z założenia jest przygotowaniem osób, które w przyszłości będą mogły same zostać trenerami. Peer-Tutor jest osobą, która wspiera inne osoby persdonelu medycznego oraz członków rodzin w opiece i przy pielęgnacji pacjentów z wykorzystaniem zasad kinaesthetics. Peer-Tutor pomaga również w rozwiązywaniu wielu codziennych problemowych sytuacji podpowiadając różne rozwiązania w obszarze ruchu. W szkoleniu wzięło udział 12 uczestników i dwóch trenerów,. Zajęcia trwały od 8.00 do godziny 16.00 i zawierały teoretyczne oraz praktyczne wskazówki dla przyszłych Peer-Tutorów. Ważnym elementem było również uczestnictwo pacjentki Hospicjum caritas w ćwiczeniach z kinestetyki, co dało mozliwość zastosowania nowych umiejętności przez uczestników. Drugiego dnia pielęgniarki mogły weryfikować zdobyte umiejętności na oddziale rehabilitacyjnym Szpitala Wojewódzkiego. Tam pod okiem trenerów kilku pacjentów było podnoszonych, sadzanych, stawianych przez uczestników z wykorzystaniem zasad kinestetyki. Kolejne szkolenie przewidziane w ramach projektu bedzie realizowane w siedzibie partnera w lutym 2012 roku. Do tego czasu przewidziane są wewnętrzne spotkania osób uczestniczących w projekcie w celu ugruntowania wiedzy.