Start
Świadectwo - Świetlica PDF Drukuj Email
środa, 25 lutego 2015 19:10

Do świetlicy Caritas w Górowie Iławeckim systematycznie uczęszcza ok. 25 uczniów od zerówki po gimnazjum, okazjonalnie – ponad 30 osób.

W świetlicy nigdy prawie nie było smutno.  Zawsze chodziłam na zajęcia korepetycyjne, np. z matematyki, polskiego, niemieckiego. Nauczyłam się grać w ping-ponga. W Caritasie było wiele Pań każda z nich swoją osobą wnosiła na świetlicę coś innego… Teraz uczęszcza tam moje dziecko.  Co prawda trochę się zmieniło.. Teraz dziećmi zajmuje się jedna pani, warunki bardzo się poprawiły, nie wspominając o dostępnych grach i innym sprzęcie z którego mogą korzystać dzieci. Za naszych czasów nie było takich rarytasów. Puszczam je na świetlicę, bo chcę żeby poznały charakter tego miejsca i atmosferę jaka w niej panuje. Uważam, że to wspaniałe miejsce…” Tak 33-letnia Monika charakteryzuje zajęcia w świetlicy opiekuńczo-wychowawczej Caritas w Górowie Iławeckim. Na przestrzeni minionych lat może docenić rolę świetlicy. Teraz już z punktu widzenia jej dziecka, które również pozytywnie ocenia lubiane przez nie zajęcia świetlicowe. „Lubię chodzić na świetlicę, ponieważ są miłe panie  - Monika, Ewa. Zawsze jest wesoło i można pograć w różne gry, są zajęcia dodatkowe oraz korepetycje, a pani Monika pomaga w lekcjach. Codziennie jest podwieczorek, który przygotowuje pani Ewa. Zawsze można skorzystać z komputera. „Lubię świetlicę taką, jak jest” – wypowiada się dziecko pani Moniki, które uczęszcza na świetlice regularnie. Świetlica oferuje różne zajęcia, wszystkie integrują dzieci i młodzież. „Myślę, że każda świetlica daje uczniom pomoc w nauce. Do mojej świetlicy chodziłem kilka lat. Moim zdaniem, każdy młody człowiek powinien uczęszczać na świetlicę, aby integrować się z rówieśnikami i nie marnować czasu na klatce lub pod blokiem” mówi pani Monika.

Do świetlicy systematycznie uczęszcza ok. 25 uczniów od zerówki po gimnazjum, okazjonalnie – ponad 30 osób. Dzieci uzyskują tutaj pomoc w lekcjach i nie jest to pomoc pobieżna. Organizowane są różnego rodzaju zajęcia, ćwiczenia, w których kładziemy nacisk na zaległości, deficyty dzieci. Jest to zatem zarówno pomaganie w odrabianiu pracy domowej, jak i forma korepetycji, np. z matematyki, języka polskiego, języka niemieckiego, angielskiego. Szansa na rozwój zainteresowań to kolejny mocny punkt zajęć świetlicowych. Oferta świetlicy obejmuje zajęcia plastyczne, matematyczne, polonistyczne, kurs origami czy gry na flecie. Jak Adwent – to robienie kartek świątecznych i zabawek na choinkę, nauka śpiewu, kolęd oraz praca nad jasełkami, które będą pokazane przed zaproszonymi gośćmi. Jak ferie czy wakacje – zorganizowane ciekawe formy wypoczynku, jak np. kolonie letnie organizowane przez Caritas lub zimowiska organizowane w świetlicy, wypełnione z atrakcjami, które finansuje Urząd Miasta jak np. wycieczka do kina, na basen, możliwość korzystania z lodowiska miejskiego lub sali gimnastycznej. Świetlica w Górowie Iławeckim prezentuje się więc jako ciekawa, dynamiczna oferta – alternatywna dla wałęsania się po osiedlu, siedzenia z pilotem w ręku lub co gorsza – czyhających na młodych ludzi co krok patologii, uzależnień.

A co na to rodzice? – wydaje się, że powinni być zachwyceni… Bywa różnie, bo i dzieci pochodzą z różnych środowisk, w których rodzice interesują się sprawami w różnym stopniu. Staramy się o regularne rozmowy z rodzicami, współpracujemy ze szkołami do których chodzą. Z zajęć w świetlicy może korzystać każdy chętny, ale jeśli już się na uczestnictwo zdecyduje, musi zaakceptować obowiązujące w placówce normy i zasady. Część  dzieci miewa problemy szkolne czy domowe, stąd musimy wychodzić naprzeciw tym problemom, założyliśmy tzw. „Skrzynkę pytań”, do której każdy może wrzucić karteczkę z zapisanym nurtującym go zagadnieniem.  Czego dotyczą te problematyczne kwestie? Nauki, agresji, trudnych momentów okresu dojrzewania, ale i śmierci i przemijania. „Świetlice są bardzo potrzebne” – napisał w ankiecie podczas zajęć jeden z uczestników świetlicy. Istotnie, są.