Start
25 lat Caritas PDF Drukuj Email
poniedziałek, 09 lutego 2015 18:02

W ramach obchodów jubileuszu 25- lecia Caritas i niektórych stacji diecezjalnych w tym Caritas Warmińskiej dnia 8.02.2015 roku odbyły się w Sanktuarium Maryjnym w Gietrzwałdzie.

Czas obchodów srebrnego jubileuszu połączone zostały z obchodami Dnia Chorego, który przypada na 11 lutego dzień wspomnienia MB z Lourdes. Podczas konferencji formacyjnej środowiska medycznego Caritas w sposób szczególny zwrócona została uwaga na osoby dotknięte doświadczeniem cierpienia w wymiarze fizycznym, psychicznym, i duchowym. Caritas Warmińska powołała wiele stacji, gdzie posługuje chorym w ramach opieki hospicyjnej i długoterminowej. Do udziału w zjeździe zaproszone zostały wszystkie diecezje, a w szczególności diecezje z północy Polski, ale także chorzy i ich rodziny . W programie konferencji historię tworzenia Stacji Caritas z krótką katechezą opartą o List apostolski „Salvifici doloris” św. Jana Pawła II przybliżył uczestnikom zastępca dyrektora Caritas Polska o. Hubert Matusiewicz.