Start
Wakacje z Caritas PDF Drukuj Email
środa, 11 września 2013 13:30

W dniach od 5.08 - do 9.08.2012r. odbywały się „Wakacje z Caritas” dla dzieci z terenu Parafii Podwyższenia Krzyża Świętego w Korszach.

Część żywności wykorzystano z PEAD (mleko, dżem, płatki kukurydziane, cukier, konserwy, herbatniki). „Wakacje z Caritas” odbywały się w Świetlicy Opiekuńczo- Wychowawczej Caritas w Korszach. Pomocą pedagogiczną oraz posługą kapłańską służył ks. proboszcz Tomasz Stempkowski oraz ks. Piotr Nowak. Opiekunowie starali się, aby dzieciom stworzyć najlepsze warunki do wypoczywania jak i nabywania różnego rodzaju umiejętności, odreagowywania wszelkiego rodzaju napięć związanych z ich codziennym życiem. Opiekunowie dostarczali miłych przeżyć i wrażeń, ale szczególną uwagę zwracali na bezpieczeństwo podopiecznych. Dzieci brały udział w różnych zajęciach i konkursach, korzystały z gier komputerowych, stołowych i planszowych. Były zabawy na świeżym powietrzu i rozmowy indywidualne. W ramach akcji letniej przeprowadzono pogadanki i konkursy na temat zasad BHP, bezpieczeństwa ruchu drogowego oraz zagrożeń związanych z piciem alkoholu, paleniem tytoniu i zażywaniem narkotyków. W dniu 28.08.2013 r. zorganizowano wycieczkę do Olsztyna. Dzieci były w Wodnym Centrum Rekreacyjno – Sportowym „Aquasfera”, a także w kinie „Helios”, gdzie obejrzały film „Smerfy 2”. Niezwykłą radość sprawił dzieciom poczęstunek w restauracji McDonalds. Opiekę nad 17 dzieci sprawował ks. Piotr Nowak, p. Anna Dymitrowicz i p. Wiesława Mielowska. Na zakończenie półkolonii pod hasłem „Wakacje z Caritas” uczestnicy otrzymali nagrody, lody i drobne słodkie upominki. Parafialny Zespół Caritas wyraża radość, że przy współpracy z Caritas Archidiecezji Warmińskiej, Starostwa Powiatowego w Kętrzynie które współfinansowało półkolonie i z ludźmi dobrej woli, może służyć dzieciom z naszej parafii.