Caritas Archidiecezji Warmińskiej
Charytatywna i humanitarna działalność dla realizacji potrzeb duchowych i materialnych człowieka
Aktualności Caritas Archidiecezji Warmińskiej
Pielgrzymka do Gietrzwałdu

W dniu 23 lipca 2016 roku o godz. 8.30 z Bazyliki konkatedralnej św. Jakuba w Olsztynie wyruszy piesza pielgrzymka Gietrzwałdu. W związku z planowanymi Światowymi Dniami Młodzieży, w całej Polsce od 20 do 25 lipca 2016 roku każda Diecezja będzie organizowała tzw. Dni w Diecezjach.

Spotkanie z Caritas Osnabruck

21 lipca przedstawiciele Caritas Osnabrück z Niemiec odwiedzą placówki prowadzone przez naszą Caritas. Kilkunastoletnia współpraca pozwoliła nam na wspólne realizacje projektów medycznych, szkolenia pracowników w Polsce i Niemczech i wielu innych dzieł.

więcej →

Turnus polonijny da dzieci z Wileńszczyzny

Rozpoczął się już 18. turnus kolonijny polonijno-językowy Caritas Archidiecezji Warmińskiej dla dzieci z Wileńszczyzny. Placówką letniego wypoczynku jest Ośrodek Wypoczynkowo-Edukacyjny Caritas Archidiecezji Warmińskiej w Rybakach nad jez. Łańskim.

więcej →

Kolonie letnie 2016 - "Wakacyjna przygoda z Caritas”

Caritas Archidiecezji Warmińskiej w czasie wakacji organizuje 8 turnusów kolonijnych dla ponad 320 dzieci. Uczestnikami wypoczynku są m.in. podopieczni świetlic opiekuńczo-wychowawczych Caritas, rodzinnych domów dziecka, zamieszkałe na terenie małych miejscowości Archidiecezji Warmińskiej. Wypoczynek będzie odbywał się w miejscowościach: Frombork, Mikoszewo i Rybaki. Podczas kolonii dzieci będą miały zorganizowane zajęcia, rozwijające ich talenty, zajęcia sportowe, kąpiele i plażowanie. Organizowane będą także wycieczki historyczne i krajoznawcze, pokazujące uczestnikom wypoczynku najładniejsze regiony Polski.

Pielgrzymka do Gietrzwałdu

21 maja w roku Świętym Miłosierdzia zorganizowaliśmy pielgrzymkę do Gietrzwałdu. Program przewidywał uroczystą Mszę Świętą, Festyn Rodzinny, oraz wiele innych atrakcji.

KONKURS PLASTYCZNO-FIMOWY

Zapraszamy dzieci i młodzież z terenu Archidiecezji Warmińskiej do udziału w konkursie plastyczno-filmowm. Konkurs ma na celu integrację środowiska młodych wolontariuszy, poprzez umożliwienie im podzielenia się własnym doświadczeniem.

wyniki konkursu →

X Zbiórka żywności TAK POMAGAM

4 i 5 marca zorganizowaliśmy X Zbiórkę żywności "TAK POMAGAM". Podczas zbiórki, w sklepach oraz supermarketach wolontariusze zbierali artykuły spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia. Serdecznie dziękujemy za pomoc osobom najuboższym.

XXIV Światowy Dzień Chorego

14 lutego 2016r. odwiedziliśmy chore dzieci przebywające w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie.

Koncert Rodziny - Rodzinom 6 stycznia 2016 Hala Urania

Caritas Archidiecezji Warmińskiej, Stowarzyszenie Forum Prorodzinne oraz Radio Olsztyn zapraszają na Świąteczny Koncert Charytatywny „Rodziny - Rodzinom”, w czasie którego będziemy mieli okazję wysłuchać kolęd i pastorałek w wykonaniu Rodziny Pospieszalskich.

Uroczysta Wieczerza Wigilijna

Jak co roku zorganizowalśmy Wigilię dla osób ubogich, bezdomnych i chorych. Spotkanie odbyło się w trzech turach o godzinie 12.00, 13.30 i 14.30. Na wigilijnym stole pojawiły się m.in. barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, ryba smażona, śledź, ciasto, owoce.

Pomoc dla Renaty

Zakończyliśmy remont mieszkania Pani Renaty młodej, 31-letniej, mamy samotnie wychowującej 8 dzieci, w tym niepełnosprawną Hanię. Jej rodzina otrzymała ostatnio od gminy nowe mieszkanie, niemal dwa razy większe od tego, w którym mieszkała do tej pory.

Mikołaj w Ośrodku Interwencji Kryzysowej

7 grudnia 2015 roku zorganizowaliśmy zabawę mikołajkową dla dzieci z Ośrodka Interwencji Kryzysowej. W zaplanowanych konkursach dzieci mogły pokazać swoje możliwości, a mamy na chwilę zapomnieć o swoich problemach. W przygotowaniu imprezy brali udział klerycy Wyższego Seminarium Duchownego w Olsztynie.

Karnawałowy Bal Kostiumowy

7 stycznia 2016 roku organizujemy Karnawałowy Bal Kostiumowy, na który zapraszamy Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas wraz z Opiekunami. Zapewniamy dobrą zabawę oraz liczne atrakcje, m.in.: konkurs na najciekawszy strój wybranego Świętego, wybór Królowej i Króla balu, tańce, poczęstunek. Za udział w konkursach przewidziane są nagrody! Początek balu: godz. 16,.00 w siedzibie Caritas przy ulicy Grunwaldzkiej 45. Ze względów organizacyjnych prosimy o zgłaszanie grup do 20.12.2015r. Osoba do kontaktu: Krystyna Kucewicz, tel. 89 534 01 17.

IX Zbiórka żywności

W dniach 11 i 12 grudnia 2015 roku w godzinach 12:00 - 20:00 lub do zamknięcia sklepów i supermarketów organizujemy zbiórkę żywności. Wolontariusze zbierać będą artykuły codziennej potrzeby, takie jak: mleko, mąkę, cukier, makaron, ryż, herbatę, słodycze, oraz konserwy mięsne i rybne, a także środki czystości.

Polacy z Ukrainy w Rybakach

Na wojskowym lotnisku w Królewie Malborskim wylądowały samoloty z ewakuowanymi ze wschodniej Ukrainy. Polacy zostali umieszczeni w naszym ośrodku wypoczynkowym w Rybakach i rozpoczną program adaptacyjny, który potrwa sześć miesięcy. Następnie trafią do miast na terenie kraju...

Z siatką po Miłosierdzie

U progu Roku Miłosierdzia, Caritas Archidiecezji Warmińskiej rusza z nową akcją – „Siatka Miłosierdzia”. „Siatka Miłosierdzia” to, wzorowana na poznańskiej „Tytce charytatywnej”, papierowa torba na zakupy, którą można bezpłatnie odebrać w swojej parafii, wypełnić trwałymi artykułami żywnościowymi ...

X Ogólnopolska Pielgrzymka na Jasną Górę

W sobotę 14 listopada organizujemy pielgrzymkę na Jasną Górę dla osób bezdomnych. Przewidziana jest konferencja, świadectwo, droga krzyżowa, Msza Święta w kaplicy Matki Bożej pod przewodnictwm ks. Mariana Subocza - dyrektora Caritas Polska, oraz gorący posiłek.

Pomoc dla Nazara z Ukrainy

Pani Oksana Bej, mieszkanka Ukrainy, zwraca się z prośbą o pomoc dla swojego syna Nazara. 5 sierpnia 2015r Nazar uległ poważnemu wypadkowi, pracując w firmie budowlanej koło Działdowa. W wyniku wypadku nastąpiło uszkodzenie kręgosłupa szyjnego z uszkodzeniem rdzenia kręgowego.

UBI CARITAS - 25 lat Caritas Polska- Uroczystość w Teatrze Polskim

W Teatrze Polskim w Warszawie w piątek, 9 października, w siedzibie Caritas Polska odbyła się międzynarodowa konferencja na temat Rodziny, jako przedmiotu troski Caritas,a w sobotę, 10 października, uroczysta ekumeniczna "Gala Ubi Caritas". Nagrody "Ubi Caritas" przyznawane są od 2003 roku...

Pomoc dla Renaty

Pani Renata to młoda, 31-letnia, mama samotnie wychowująca 8 dzieci, w tym niepełnosprawną Hanię. Jej rodzina otrzymała ostatnio od gminy nowe mieszkanie, niemal dwa razy większe od tego, w którym mieszkała do tej pory. Mieszkanie to jednak wymaga pilnego remontu. Zbliża się zima...

Pomoc dla Beaty

Beata to 28-letnia pacjentka Hospicjum Domowego Caritas w Olsztynie. Od urodzenia jest osobą niepełnosprawną ruchowo, a ze względu na kolejne komplikacje zdrowotne od 5 lat podłączona jest do respiratora. Prosimy o pomoc w zakupieniu dla niej wózka-podnośnika przystosowanego do kąpieli leżących pacjentów.

Jubileuszowe Spotkanie SKC w Rzeszowie

W dniach 12-13 września 2015 r. Caritas Polska zorganizowała w Rzeszowie Ogólnopolskie Jubileuszowe Spotkanie Szkolnych Kół Caritas. Zjazd wpisał się w jubileusz 25-lecia reaktywacji Caritas w Polsce. Była to okazja do podziękowań dla wolontariuszy, którzy mieli możliwość integracji z innymi uczestnikami, oraz poznania Rzeszowa i Podkarpacia.

Uroczyste podziękowania dla Sióstr Albertynek

W uroczystość Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej 26 sierpnia 2015 roku została odprawiona Msza św. w kaplicy Caritas o godzinie 15.00, której przewodniczył dyrektor Caritas ks. Paweł Zięba, a homilię wygłosił ks. Piotr Brygoła z-ca dyrektora Caritas z Centrum Młodzieży Caritas we Fromborku.

więcej →

Podsumowanie programu adaptacji rodzin z Donbasu

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji zorganozowało spotaknie podsumowujące program adaptcji rodzin ewakuowanych z Donbasu. W wzięli udział m.in. przedstawiciele Urzędu do Spraw Cudzoziemców, Stowarzyszenia „Wspólnota Polska” oraz samorządów, organizacji pozarządowych i firm.

Tornister pełen usmiechów

Już po raz siódmy Caritas, za pośrednictwem parafii w całej Polsce, prowadzi kampanię „Tornister pełen uśmiechów”. Jej celem jest zwiększenie szans edukacyjnych uczniów z najuboższych polskich rodzin poprzez wyposażenie ich w wyprawki szkolne.

Z Solecznik do Rybak

Zakończył się już 17. turnus kolonijny dla dzieci z Wileńszczyzny. Caritas Archidiecezji Warmińskiej od 1999 roku organizuje kolonie letnie polonijno-językowe dla młodych Polaków spod Wilna. Tym razem na letni wypoczynek na Warmię przyjechało 45 uczniów ze swoimi nauczycielami

Dzień Dziecka

Pod hasłem Rodziny razem w dniach od 26 maja do 1 czerwca 2015 r. przeżywaliśmy Tydzień Rodziny, który włączony jest do obchodów Roku Caritas. 31 maja 2015 roku Caritas Archidiecezji Warmińskiej wspólnie z Urzędem Miasta jako organizatorem głównym zaprosiła dzieci do Parku Centralnego.

Pomoc dla Nepalu

W sobotę 25 kwietnia o 11.56 czasu lokalnego w Nepalu, niecałe 50 km od stolicy, Katmandu, doszło do trzęsienia ziemi o ogromnej sile (7.8 w skali Richtera). W wyniku tej tragedii zginęło kilka tysięcy osób ( szacuje się, że ofiar śmiertelnych może być nawet 10 tysięcy). Arcybiskup Metropolita Warmiński Wojciech Ziemba zarządził przeprowadzenie w niedzielę 10 maja 2015 roku we wszystkich parafiach Archidiecezji Warmińskiej zbiórki do puszek na rzecz ofiar trzęsienia ziemi w Nepalu.

Rozstrzygnięcie konkursu dla SKC i PZC z okazji 25-lecia Caritas

Do konkursu wpłynęło 35 zgłoszeń. Nadesłane prace spełniały wymagania zawarte w regulaminie konkursu. Prace w formie elektronicznej będą prezentowane na comiesięcznych spotkaniach wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas.

Gala z okazji 25-lecia Caritas

W teatrze im. Stefana Jaracza 24 kwietnia odbyła się uroczysta gala z okazji 25-lecia Caritas Archidiecezji Warmińskiej. Blisko 400 osób miało okazję zapoznać sie z działalnością Caritas, historią powstania oraz aktualnymi osiągnięciami.

Uroczysta Msza Święta z okazji 25-lecia Caritas

23 kwietnia w Bazylice Współkatedralnej św. Jakuba w Olsztynie, w uroczystość św. Wojciecha Biskupa i Męczennika, Patrona Polski i Archidiecezji Warmińskiej o godź. 12.00 została odprawiona Msza Święta w intencji Arcybiskupa Wojciecha Ziemby Metropolity Warmińskiego, w dniu Jego Patronalnego Święta, wraz z obchodami 25-lecia Caritas Archidiecezji Warmińskiej.

Jałmużna Wielkopostna

Caritas Archidiecezji Warmińskiej przystąpiła do ogólnopolskiej akcji „Jałmużna Wielkopostna”. Pomoc w leczeniu dzieci i osób starszych. Jałmużna to „datek dla biednych i potrzebujących”, uczynek miłosierny. Pismo św. wspomina o obowiązku dawania jałmużny, gdzie motywem dawania jałmużny jest miłość – miłość Boga i miłość bliźniego: „Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili” (Mt 25, 41).

XXIII Światowy Dzień Chorego

15 lutego 2015r. ośmiu wolontariuszy SKC Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie wraz z opiekunem p. Sebastianem Polakowskim odwiedziło chore dzieci przebywające w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie.

Obchody 25 lat Caritas w Gietrzwałdzie - 8 luty 2015

8 lutego 2015 roku w Gietrzwałdzie obchodziliśmy 25 lecie Caritas. W ramach obchodów odbyło się spotkanie medycznego środowiska Caritas i zaproszonych Gości wraz z konferencją formacyjną w Domu Pielgrzyma im. Jana Pawła II. Uroczystej Mszy Świętej w Bazylice p.w Narodzenia Najświętszej Maryi Panny przewodniczył Ksiądz Proboszcz Marcin Chodorowski, a homilię wygłosił o. Hubert Matusiewicz - z-ca Dyrektora Caritas Polska. Nabożeństwo z okazji Dnia Chorego w Bazylice z przejściem do źródełka poprowadził Ks. Paweł Zięba - Dyrektor Caritas Archidiecezji Warmińskiej w Olsztynie.

Drodzy Dobroczyńcy i Ofiarodawcy

Od samego początku pobytu naszych Rodaków z Donbasu w Ośrodku Caritas w Rybakach doświadczamy od Was ogromnej życzliwości i pomocy. Z pomocą osobom, które musiały opuścić swoje domy, by móc żyć w pokoju przychodzą instytucje rządowe i samorządowe, stowarzyszenia, organizacje, firmy, parafie i indywidualne osoby. Za ten wspaniały odruch serca, bardzo dziękujemy.

Wyprawka dla Polaków ze wschodniej Ukrainy

Caritas Archidiecezji Warmińskiej informuję, że osoby chętne do niesienia pomocy Polakom ze Wschodniej Ukrainy, mogą przygotować paczki w formie wyprawki na start - kołdry, poduszki, pościel, zastawa stołowa, garnki, ręczniki, sztućce, pledy, koce, przybory kuchenne itp.

Drodzy Przyjaciele i Dobroczyńcy

Od 13 stycznia przebywa na terenie Polski 176 osób polskiego pochodzenia i ich rodzin z terenów Ukrainy, gdzie toczą się działania wojenne. Przebywają w Ośrodku Caritas w Rybakach i w Ośrodku KPRM w Łańsku. Dziękujemy za liczne przejawy zainteresowania i chęć przyjścia z pomocą naszym Rodakom i ich rodzinom. Aby efektywnie skorzystać z Państwa pomocy prosimy, aby wszelkie propozycje dotyczące pracy i pomocy ...

Polacy ewakuowani z Donbasu w ośrodku Caritas

W związku z ewakuacją osób z ukraińskiego Donbasu zagrożonego konfliktem zbrojnym, Caritas Archidiecezji Warmińskiej informuje, że osoby chętne do niesienia pomocy mogą przygotować paczki ze środkami higienicznymi - proszki, szampony, żele, mydła, szczoteczki do zębów itp. Istnieje również zapotrzebowanie na artykuły szkolne, wózki dziecięce i foteliki samochodowe, odzież dziecięcą oraz akcesoria dziecięce. Paczki można składać w siedzibie Caritas Archidiecezji Warmińskiej przy ulicy Grunwaldzkiej 45 w Olsztynie. Zapraszamy na stronę Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Ośrodka Caritas w Rybakach.

Podprogram FEAD 2014

Caritas Archidiecezji Warmińskiej przystąpiła do realizacji Programu Pomocy Żywnościowej- Podprogram 2014 w ramach ,,Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym”-FEAD. Podprogram FEAD 2014 realizowany jest na terenie Olsztyna i woj. warmińsko-mazurskiego od 05.12.2014r. Artykuły żywnościowe: cukier, makaron, mielonka, mleko, olej są przekazywane osobom najbardziej potrzebującym- podopiecznym MOPS i GOPS zgodnie z obowiązującymi przepisami. Dystrybucja żywności prowadzona jest przez wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas. Artykuły żywnościowe będą wydawane w parafiach do 25. 01.2015r.

Uroczysta Wigilia w Caritas

Jak co roku Caritas Warmińska zorganizowała Wigilię dla osób ubogich, bezdomnych i chorych. Spotkanie odbyło się w trzech turach, gdzie przy stole zasiadło ponad 300 osób. Uroczystość odbyła się w obecności przedstawicieli władz miasta.

Projekt : Razem ku przyszłości - Dni Seniora

W sobotę, 20 września 2014r. w Olsztynie i Bartoszycach, a także 27 września w Nidzicy miały miejsce obchody „Dnia Seniora”, które odbyły się w ramach projektu „Razem ku przyszłości”. Wśród atrakcji znalazły się między innymi ...

Projekt : Razem ku przyszłości

W dniach 24–31 sierpnia w Krynicy Morskiej odbyły się warsztaty w ramach projektu „Razem ku przyszłości”. Uczestnicy projektu zdobywali wiedzę z zakresu socjologii, psychologii, pracy socjalnej, a także pisania projektów o dofinansowanie.

Dzień Dziecka w Caritas

Dnia 31 maja o godzinie 10.00 w Ośrodku Charytatywnym Caritas Archidiecezji Warmińskiej w Rybakach odbył się kolejny festyn z okazji Dnia Dziecka. Sponsorem strategicznym zabawy jak co roku jest Jeronimo Martins sieć sklepów Biedronka

Carrefour i Caritas razem

Wspólna inicjatywa Carrefour Polska, Fundacji Carrefour oraz Caritas Polska jest odpowiedzią na pogłębiający się problem niedożywienia dzieci w Polsce. Jest to już III ogólnopolska edycja programu „Dożywiania z Carrefour” obejmująca swym...