Akcje Caritas Archidiecezji Warmińskiej

WIGILIJNE DZIEŁO POMOCY DZIECIOM

Akcja ma na celu uwrażliwienie na pomoc dzieciom, które doświadczają w swoim życiu negatywnych skutków utraty domu i poczucia bezpieczeństwa.

JAŁMUŻNA WIELKOPOSTNA

W okresie Wielkiego Postu w parafiach naszej archidiecezji są rozprowadzane świece - paschaliki , które zostaną zapalone w naszych rodzinach w szczególnych dniach roku, jakimi są Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielka Sobota, a zwłaszcza mogą być wykorzystane podczas liturgii Wigilii Paschalnej i podczas uroczystego Śniadania Wielkanocnego.

POLA NADZIEI

Caritas Archidiecezji Warmińskiej wraz z Hospicjum Domowe Caritas uczestniczy w akcji "Pola Nadziei". Jest to akcja charytatywna, której symbolem są żonkile uznane za międzynarodowy znak nadziei. Program przybliża tematykę cierpienia i umierania, edukuje społeczeństwo i pozyskuje fundusze na działalność hospicjum

KROMKA CHLEBA

Jadłodajnia - codziennie wydaje gorącą zupę z chlebem. Na posiłek przychodzi ponad 100 osób, są to głównie osoby bezdomne. Dodatkowo 200 porcji gorącej zupy trafia do rodzin wielodzietnych i osób samotnych oraz do podopiecznych schroniska. Ponad trzystu bezdomnych co roku spotyka się na Wigilii i Śniadaniu Wielkanocnym oraz otrzymuje świąteczną paczkę.

Działalność Caritas Archidiecezji Warmińskiej